15 okt Budúcnosť potravín je v našich rukách
Na tom, ako je nastavený náš agropotravinársky systém, by nám malo záležať každý deň, no dnes je deň, kedy kolektívnou snahou viac ako 150tich krajín, môžeme aj vďaka aktivitám FAO, rôznych organizácií, podnikov, verejnosti ale aj médií zdvihnúť povedomie o tom, že sme všetci tvorcom nastavenia tohoto systému.
Ako súčasť komunity máme každý možnosť ovplyvniť to, ako náš svet vyzerá. Jedlo je bežnou súčasťou našich životov, ale nie každý vie, že udržateľnosť potravinového systému závisí do veľkej miery od nášho nákupného a spotrebiteľského správania. Dôležitú rolu tu teda hrajú nie len poľnohospodárske politiky jednotlivých krajín, ale aj jednotlivci.
Všetky zainteresované strany by mali spolupracovať na vytvorení spravodlivejšieho, udržateľnejšieho a inkluzívnejšieho agro-potravinárskeho systému.
Ako na to?
- Vedzme, že jedlo, ktoré si vyberiemee, a spôsob, akým ho konzumujeme, ovplyvňuje naše zdravie a zdravie našej planéty.
- Zaujímajme sa o príbehy potravín, ktoré nakupujeme.
- Podporujme lokálnych farmárov a spracovateľov nákupom sezónnych surovín a remeselných potravín
- Vážme si jedlo a tých, ktorí za príbehom ich vzniku stoja.
- Spoznávajme skutočnú hodnotu potravín, nízka cena často krát neodráža tú skutočnú.
- Neplytvajme. 10 tipov na to ako neplytvať potravinami nájdete na stránke nášho partnera OZ Free Food.
- Buďme pozitívnou súčasťou zmeny.
Viac sa dozviete na https://www.fao.org/world-food-day/en
#WorldFoodDay 2021 prebieha druhýkrát od začiatku globálnej pandémie Covid-19. Je čas pozrieť sa do budúcnosti, ktorú musíme spoločne vybudovať. A to či bude, zdravá a udržateľná, je na nás.
Urobte si #WorldFoodDay svojim dňom – podeľte sa o svoju aktivity online alebo sa pridajte k iným podujatiam vo svete.