ZERO waste brunch

Dňa 12.9.2021 sa pod záštitou FoodRUs, v spolupráci s občianskym združením Free Food, uskutočnilo podujatie ZERO WASTE BRUNCH. Cieľom podujatia bolo upozorniť na problematiku plytvania pečivom v obchodoch a domácnostiach, čo je aj cieľ Pilotu projektu FoodRUs.

Program bol zahájený rozhovorom, v ktorom štatutárka Free Food Alexandra Kolarik, diskutovala s Martinom Krajčovičom zo Slovenskej Aliancie Moderného Obchodu (SAMO) o možnostiach darovania potravinových prebytkov. Účastníci sa dozvedeli, ako na Slovensku prebieha darovanie potravinových prebytkov. Taktiež boli spomenuté komplikácie, s ktorými sa obchodné reťazce stretávajú, ak majú záujem nepredané potraviny poskytnúť na charitatívne účely (napr. nesmú darovať nebalené pečivo, ovocie alebo zeleninu).

Následne Anetta Vaculíková z OZ Skutočne zdravá škola, a ako jeden zo slovenských koordinátorov projektu FoodRUs, priblížila kontext problematiky plytvania jedlom. Okrem rôznych tipov pre návštevníkov, ako čo najmenej plytvať potravinami, upozornila aj na dôležitosť budovania si zdravého vzťahu k jedlu už od útleho veku.

Pre účastníkov boli pripravené aj sprievodné aktivity, ako napríklad kvíz o potravinovom odpade, workshop výroby voskových obrúskov, a predovšetkým občerstvenie, pripravované Zero Waste šéfkuchárom Vojtechom Véghom. Varilo sa sčasti zo zachránených potravín, pričom boli všetky suroviny využité na maximum – mrkvová vňať, šupky z tekvice, mrkvy, brokolicový hlúb, karfiolové listy, reďkovkové listy, či melónová šupka – všetko spracované do vegánskych pokrmov.

Zdroj: https://free-food.sk/preco-bol-nas-brunch-zero-waste/