Dajme STOP-ku plytvaniu potravinami!

Zastavme sa na chvíľku a zamyslime sa nad tým, čo to v skutočnosti znamená plytvanie potravinami a aké problémy prináša.

Je to dôležité tak pre nás ľudí, ako aj pre našu planétu. Kľúčová je zmena správania každého jednotlivca, keďže najviac plytvajú potravinami práve domácnosti. Záleží na každom jednom z nás. Komplexné čísla nám stále chýbajú, ale existujúce čiastkové prieskumy naznačujú, že plytvanie potravinami je veľký problém, ktorému sa, bohužiaľ, stále venuje malá pozornosť.

Aj preto si dnes už tretí rok pripomíname Medzinárodný deň povedomia o potravinových stratách a plytvaní potravinami, ktorý bol vyhlásený Valným zhromaždením OSN v decembri 2019.

Organizácie sa pri tejto príležitosti prihovárajú širokej verejnosti aj verejnému a súkromnému sektoru, aby upozornili na dôležitosť tohto problému a jeho možné riešenia. Na to, aby sme do roku 2030 naplnili globálny záväzok znížiť potravinový odpad na obyvateľa o polovicu na maloobchodnej a spotrebiteľskej úrovni a výrazne znížiť potravinové straty v celom potravinovom reťazci, je potrebná súčinnosť všetkých sfér našej spoločnosti. Vo svete, kde milióny ľudí každý deň hladujú, je prevencia a znižovanie plytvania potravinami nevyhnutnosťou. Keď znížime svoj podiel na plytvaní, vyjadrujeme solidaritu s 830 miliónmi ľudí, pre ktorých nie je každodenný prístup k jedlu samozrejmosťou. V aktuálnej ekonomickej kríze sa tento problém stáva ešte naliehavejším a núti nás venovať tejto téme náležitú pozornosť.

V rámci výskumného projektu FOODRUS sa na Slovensku zameriavame na plytvanie chlebom a pečivom. Chlieb, ako súčasť našej kultúry, patrí žiaľ aj k potravinám, ktorými najviac plytváme. Preto pracujeme na vývoji technologických a sociálnych inovácií, ktoré prispejú k tomu, aby sa plytvanie chlebom stalo spoločensky neprijateľným, ekonomicky nevýhodným a znížil sa jeho dopad na životné prostredie. Riešenia sú prioritne zamerané na zvyšovanie zodpovednej spotreby a využitie zvyškového chleba na ľudskú spotrebu darovaním, kreatívnym využitím zvyškov a upcykláciou dôležitých živín, ktoré sa v chlebe nachádzajú.

Realitou dnešných dní je, že plytvanie potravinami sa pre mnohých stalo rutinou. Nakupujeme viac potravín, ako potrebujeme, nechávame ich doma pokaziť alebo si naberieme väčšie porcie, ako dokážeme zjesť. Aj náš výskum potvrdil to, čo už asi všetci tušíme – v našich obchodoch sa chlebom a pečivom plytvá najviac práve počas sviatkov. Blížiace sa vianočné sviatky sú preto skvelou príležitosťou na veľkú zmenu.

Nesprávne spotrebiteľské návyky totiž vyčerpávajú prírodné zdroje a celkovo poškodzujú životné prostredie. Keď plytváme potravinami, plytváme prácou a úsilím, investíciami a vzácnymi zdrojmi (ako je voda, pôda, semená, krmivá atď.), ktoré sú potrebné na ich výrobu, nehovoriac o zdrojoch, ktoré sú potrebné na ich prepravu a spracovanie. Stručne povedané, plytvanie potravinami zvyšuje emisie skleníkových plynov a prispieva k zmene klímy.

Teraz je len na nás, aby sme zmenili svoje návyky tak, aby sa neplytvanie jedlom stalo naším životným štýlom!

Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ktoré vám v tom môžu byť nápomocné:

1. Prijmite zdravšiu a udržateľnejšiu stravu

Život je rýchly a príprava výživných jedál môže byť výzvou, ale zdravé jedlá nemusia byť komplikované na prípravu. Opak je často pravdou. Internet je plný rýchlych zdravých receptov, o ktoré sa môžete podeliť so svojou rodinou a priateľmi.

2. Kupujte len to, čo potrebujete

Naplánujte si jedlá. Urobte si nákupný zoznam, ktorého sa pri nákup držte. Vyhnite sa impulzívnym nákupom. Nielenže budete plytvať menej jedlom, ale aj ušetríte!

3. Vyberajte si škaredé ovocie a zeleninu

Nesúďte jedlo podľa vzhľadu! Ovocie a zelenina zvláštneho tvaru alebo pomliaždenia sa často vyhadzujú, pretože nespĺňajú estetické normy. Nebojte sa – chutia rovnako! Zrelé ovocie používajte na smoothie, džúsy a dezerty, zeleninu do polievok či omáčok.

4. Skladujte potraviny rozumne

Presuňte staršie produkty do prednej časti skrine alebo chladničky a nové dozadu. Používajte vzduchotesné nádoby alebo voskové obrúsky, aby ste udržali otvorené potraviny čerstvé v chladničke a zaistite, aby boli balíčky zatvorené, aby sa hmyz nedostal dovnútra.

5. Pochopte označovanie potravín

Je veľký rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby. Jedlo po dátume „minimálnej trvanlivosti“ je väčšinou bezpečné konzumovať aj týždne či mesiace po jeho uplynutí, zatiaľ čo dátum spotreby označuje len čerstvé potraviny, ktoré podliehajú rýchlejšie skaze. Skontrolujte etikety potravín, či neobsahujú nezdravé zložky, ako sú transmastné kyseliny a konzervačné látky, a vyhýbajte sa potravinám s pridaným cukrom alebo soľou.

6. Začnite v malom

Pripravujte si doma menšie porcie alebo zdieľajte veľké jedlá v reštauráciách.

7. Obľúbte si svoje zvyšky

Ak nezjete všetko, čo si pripravíte, zamrazte to na neskôr alebo použite zvyšky ako prísadu do iného jedla.

8. Rešpektujte jedlo

Jedlo nás všetkých spája. Znovu sa spojte s jedlom tým, že poznáte proces, ktorý vedie k jeho výrobe. Prečítajte si o výrobe potravín a spoznajte svojich farmárov.

9. Podporujte lokálnych výrobcov potravín

Kúpou miestnych produktov podporujete rodinných farmárov a malé podniky vo vašej komunite. Pomáhate tiež bojovať proti znečisteniu tým, že skrátite doručovacie vzdialenosti pre nákladné autá a iné vozidlá. Lokálne potraviny sú tiež čerstvejšie a bezpečnejšie, pretože netrávia dni v preprave.

10. Nechajte svoj potravinový odpad dožiť dôstojne

Namiesto vyhadzovania zvyškov jedla ich kompostujte. Týmto spôsobom vraciate živiny späť do pôdy a znižujete svoju uhlíkovú stopu.

11. Udržujte populácie rýb nad vodou

Jedzte radšej druhy rýb, ktoré sú hojnejšie, ako je makrela alebo sleď, než tie, ktorým hrozí nadmerný výlov, ako je treska alebo tuniak. Kupujte lokálne ryby, ktoré boli ulovené alebo chované udržateľným spôsobom, ako napríklad ryby s environmentálnou značkou alebo certifikované ryby.

12. Používajte menej vody

Bez vody nedokážeme produkovať jedlo! Znižovanie plytvania potravinami šetrí všetky vodné zdroje, ktoré boli použité na ich výrobu. Znížte príjem vody aj inými spôsobmi: opravte netesnosti alebo vypnite vodu počas čistenia zubov.

13. Udržujte naše pôdy a vodu čisté

Niektorý domáci odpad je potenciálne nebezpečný a nikdy by sa nemal vyhadzovať do bežného odpadkového koša. Položky, ako sú batérie, farby, mobilné telefóny, lieky, chemikálie, hnojivá, pneumatiky, atramentové kazety atď., môžu preniknúť do našej pôdy a zásobovania vodou a poškodzovať prírodné zdroje, ktoré produkujú naše potraviny.

14. Jedzte viac strukovín a zeleniny

Raz týždenne skúste jesť jedlo založené na strukovinách alebo „starobylých“ obilninách, ako je pohánka alebo pšeno.

15. Zdieľajte potraviny

Darujte jedlo, ktoré by inak vyšlo nazmar. Je to príležitosť ako nadviazať priateľské vzťahy so susedmi a podnikmi vo vašom okolí a spojiť sily pre správnu vec.

Viac informácií o tomto dni nájdete TU

Konkrétne tipy ako skladovať potraviny nájdete TU

Tipy ako variť bezo zvyšku zase nájdete TU