Zero Waste Brunch už druhý rok pod záštitou projektu FoodRUS

Zero Waste Brunch už druhý rok pod záštitou projektu FoodRUS privítal viac než 110 návštevníkov, 15 dobrovoľníkov a zachránil desiatky kíl pečiva.

Návštevníci si mohli opäť vychutnať skvelé eticky pripravované jedlo od Zero Waste šéfkuchárov. Samozrejmosťou boli Zero Waste pomazánky, ale na menu sa podával aj tvaroh s lúhovanými marhuľovými jadrami, šalát s melónovými šupkami, pesto z mrkvovej vňate, smoothies, či bylinkové nápoje.

Napriek neprajnému počasiu bola účasť vysoká a najmä aktívna! Hostia sa zapojili do pripravených aktivít s dobrou náladou a chuťou sa niečo nové naučiť. Od Petry Slezákovej zo Zero Waste Slovakia sa dozvedeli, ako doma menej plytvať a prečo je dôležité triediť kuchynský odpad a robiť to správne. V súvislosti s veľmi aktuálnou témou zberu kuchynského odpadu z domácností diskutovala Alexandra Kolarik, ktorá vedie OZ Free Food, s Luciou Baľák zo sociálneho podniku Živá záhrada o mikrobiálnych vlastnostiach pôdy a dôležitosti kompostu pre ich zlepšovanie. Ďalšou aktivitou, do ktorej sa mohli zapojiť aj anglicky hovoriaci účastníci, boli moderované kvízy o potravinovom odpade vďaka ktorým, sa účastníci dozvedeli napríklad aj to, prečo chlieb nepatrí do ľanového vrecka a paradajka do chladničky.


Odpočet tohtoročného podujatia Zero Waste Brunch :

♻️ zachránilo sa viac než 25 kíl chleba a pečiva

♻️ všetky suroviny sa využili na maximum

♻️ na servírovanie nápojov sme použili špeciálne poháre z bioplastu nonoilen, ktorý je slovenským patentom profesora Alexyho

♻️ všetko nevyužité jedlo sme darovali hneď dvom charitatívnym organizáciám

♻️ jediný plast, ktorý sme vyprodukovali, bol ten, ktorý prišiel s darovaným jedlom, bolo ho len zopár gramov

♻️ všetok ostatný odpad bol bio a skončil v elektrickom kompostéri, ktorý sa nachádza len 10 kilometrov od miesta konania.

Toto podujatie organizovalo OZ Free Food, jeden z hlavných partnerov slovenského pilotného projektu

Partnermi podujatia sú:
Nadácia TESCO Slovensko
4sports media

A takto to vyzeralo na tohtoročnom brunchi