Zero Waste Brunch už tretí rok pod záštitou projektu FoodRUS

Zero Waste Brunch už tretí rok pod záštitou projektu FoodRUS privítal rekordných 200 návštevníkov, 16 dobrovoľníkov a vyprodukoval rekordné minimum odpadu.

Návštevníci si mohli opäť vychutnať skvelé eticky pripravované jedlo od Zero Waste šéfkuchárov tentokrát aj s použitím receptov z novej Zero Waste kuchárky partnerov FOODRUS projektu Druhý život pre chlieb. Samozrejmosťou boli Zero Waste pomazánky, ale aj novinky ako polievky gazpacho s využitím staršieho chleba a melónových šupiek, chlebová polievka zo staršieho chleba, tzatziki s melónovými šupkami alebo Zero Waste banana bread.

Napriek neprajnému počasiu bola účasť vysoká a najmä aktívna! Opäť sme si pre návštevníkov pripravili zaujímavý a interaktívny program. Otváral ho Vojtech Végh zo Surplus Food, s ktorým sme diskutovali o plytvaní jedlom v sektore stravovacích služieb a tiež o Zero Waste varení doma. Tereza Hubáčková zo Skutočnej zdravej školy sa na interaktívnej prednáške s najmladšími účastníkmi porozprávala o pôvode potravín a skutočnej hodnote jedla, na konci sa zhodli na tom, že jedlo je príliš vzácne na to, aby sa ním plytvalo. Hlavný program uzavrel Erik Nickmann, zakladateľ Parkan Crudes, hmyzej farmy na produkciu alternatívneho proteínu pre domáce a hospodárske zvieratá, prvej svojho druhu na Slovensku. So Zuzanou Madajovou z OZ Free Food diskutovali o nových upcyklovaných potravinách a ich penetrácii na trh s potravinami aj krmivom. Program dopĺňal workshop výroby voskových obrúskov, ktoré sú skvelou náhradou plastových sáčkov aj papierových sáčkov na desiatu alebo na skladovanie rôznych druhov potravín v domácnosti vrátane chleba.


Odpočet tohtoročného podujatia Zero Waste Brunch :

♻️ zachránilo sa viac než 10 kíl chleba a pečiva

♻️ všetky suroviny sa využili na maximum vrátane melónových šupiek, vňatí, listov či banánových šupiek

♻️ prvýkrát po pandémii sme na servírovanie nápojov a jedla použili znovu použiteľný riad

♻️ nedojedené jedlo, ktorého bolo minimum, sme rozdali

♻️ vytvorili sme minimálny odpad, ktorý sme aj riadne vytriedili

Toto podujatie organizovalo OZ Free Food, jeden z hlavných partnerov slovenského pilotného projektu

A takto to vyzeralo na tohtoročnom brunchi