21 jún Zero Waste varením k lepšej budúcnosti
V rámci projektu FoodRUs uskutočnili partneri z OZ Free Food 2 workshopy Zero Waste varenia – pre domácnosti a pre študentov strednej hotelovej školy na Farského. Workshopov sa zúčastnilo dokopy 25 jednotlivcov, ktorý si odniesli mnoho cenných praktických rád od šéfkuchárov. Kým workshop pre domácnosti sa sústredil na niekoľko jednoduchých vegánskych receptov, z ktorých sa účastníci spoločne naobedovali, študenti hotelovej akadémie si ukázali rôzne spôsoby Zero Waste spracovania surovín ako brokolica, karfiol ci mrkva.
Maximálne využívanie surovín je v dnešnej dobe inflácie a vysokých cien potravín kľúčový prístup k surovine, neplytvaním totiž vieme ušetriť ročne až 550 eur mesačne. Týmto prístupom vieme následne investovať do kvalitnejšej a zdravšej stravy, ktorá dnes bohužiaľ ide na úkor kvantity a lacnejších potravín vrátane bielej múky, cukrov a mäsových polotovarov.
V tom, ako sa stravujeme, však zohráva veľkú úlohu aj gastro sektor, ktorý určuje trendy v stravovaní, Je preto nesmierne dôležité venovať sa mladým študentom a viesť ich k udržateľnosti už v škole. Že to má zmysel sme nevideli len počas workshopu, ale tiež z veľmi pozitívnej spätnej väzby. Študenti sa na workshope naučili spracovať celú brokolicu a karfiol na 100 % vrátane listov a hlúbika na niekoľko spôsobov od nálevov, cez pyré až po fermentovanie. Komplexným prístupom k surovine sa študenti naučia pristupovať k potravinám udržateľne a finančne efektívne, čím si vytvárajú zdravý vzťah k jedlu. Lokálne, sezónne a Zero Waste je zároveň prístup, ktorý vo veľkom aplikujú haute cuisine a michelinské podniky.